Skip to content

Leergang

Ergens in je leven liggen sporen van God. Want God is wat God doet: een wereld aan het licht brengen. De kerk heeft dit geleerd van Jezus Christus die dit met zijn eigen leven voorleefde. Door de gebeurtenissen van zijn leven heen kun je God zelf aan het werk zien. Daarom zegt de kerk: God is nog steeds bezig om mensen tot hun eigen bestemming te brengen. Er is in alles van het leven een dynamiek, een beweging van God te herkennen, als je ogen er voor open gaan.  

Deze leergang is bedoeld om je daarbij te helpen. Het begint met Advent (december).  Het is een reflectie methode met bijbelteksten en levensvragen om over na te denken.

De opzet is dat er per blok een toelichting is op de periode van het jaar waar je nu bent en welke aspecten over God en over het leven op dit moment in het kerkelijk jaar belicht worden. Dan volgt er per week een tekst uit de bijbel. Er staat een kleine toelichting bij. Daaronder staan er een paar vragen die met je eigen leven te maken hebben. Daar kun je voor jezelf die week over nadenken. 

De leergang loopt van Advent tot Pinksteren (eind november tot ongeveer mei/juni). De leergang kent als basis de cursus die gemaakt is door Marianne Vonkeman(1955). Zij is emeritus predikante en beheerder van de website Sporen van God. 

Tussen naam en identiteit

Inhoud

Per blok is er een toelichting op de periode van het jaar waar je nu bent en welke aspecten over God en over het leven op dit moment in de kerk belicht worden. Dan volgt er per week een tekst uit de bijbel. Er staat een kleine toelichting bij. Daaronder staan er een paar vragen die met je eigen leven te maken hebben. Daar kun je voor jezelf die week over nadenken.

 

 

Leergang

Je volgt het ritme van het kerkelijk jaar. Je legt als het ware het leven van Jezus over je agenda tijd heen en onderzoekt welke accenten dat brengt in je zelfonderzoek. 

Je ontvangt wekelijks de tekst en de vragen. Iedere week deel je kort je aantekeningen in jouw persoonlijke begeleidingsomgeving. Tijdens de begeleidingsmomenten ondersteunen je aantekeningen. 

Begeleiding

De begeleiding bestaat uit zes (online_ begeleidingsmomenten op vaste momenten die we aan het begin van het traject samen bepalen. De begeleiding kan zowel online op het platform plaatsvinden, via beeldbellen of een fysieke afspraak. De opdrachten ontvang je wekelijks via het online begeleidingsplatform Pluform3 waar je in kan loggen op jouw persoonlijke begeleidingsomgeving. 

Ergens in je leven liggen sporen van God. Want God is wat God doet: een wereld aan het licht brengen.  Er is in alles van het leven een dynamiek, een beweging van God te herkennen, als je ogen er voor open gaan.

met aandacht aanwezig Bij

LEVENSVRAGEN

Het kunnen grote vragen zijn over de zin en bedoeling van het leven. Maar het kunnen ook de kleine vragen zijn die zich in het alledaagse afspelen.

De grote vragen over de zin van het leven, maar ook de kleine vraag over de moeite en zin van de dag. Levensvragen worden ook wel bestaansvragen, zinvragen of ‘trage vragen’ genoemd.

ROUW & VERDRIET

Wanneer je iemand verliest in het leven, je kind, partner of ouder kun je diepe rouw ervaren. Een ervaring van gevoelen, gedachten en gedrag doordat je blijven iemand moet gaan missen van iets of iemand dierbaars.

Je kunt ook rouwen om verlies van de ‘zekerheden’ in je leven, je contacten met andere mensen, je toekomstverwachting, je wensen. In een periode van rouw, van donker, kan het je helpen om geestelijke begeleiding te ontvangen.

LEVENSEINDE

Wanneer je verlangt naar het einde van je leven, omdat er geen hoop op herstel meer is. Of omdat je je zinloosheid ervaart in je leven, kan het helpen om juist daar waar je leven zo zwart en donker is ruimte te vinden. Ruimte om te onderzoeken wat de betekenis van je verlangen naar levenseinde.

Ook wanneer een naaste verlangt naar levenseinde kan dat je vragen geven. Vragen naar zin en betekenis. Vragen naar de weg. Het kan helpend zijn om daarin begeleid te worden, welke betekenis dit heeft op jouw levensweg.

vraag & antwoord

Geestelijke begeleiding is een vorm van gesprek en aandacht waarbij centraal staat het leven en de persoon en zijn of haar weg met God. De begeleider probeert zo goed mogelijk te luisteren. Stelt soms een vraag: wat is jouw verlangen, wat zou je aan God willen vragen? Wat heb je nodig? Om zo al luisterend en pratend te ontdekken wie je voor God bent en mag zijn en Wie de Heer voor jou mag zijn en is.

Een online sessie duurt 45 minuten, een fysiek gesprek heeft een tijdsduur van 60 minuten. 

Tussen de begeleidingsmomenten zit bij online begeleiding 2 weken, bij fysieke gesprekken is de tijd tussen de gesprekken tussen de 2-3 weken. 

Een afspraak voor begeleiding of intake kan gemaakt worden door te mailen naar jose@isleven.nu. 

Voor online begeleiding wordt gebruikt gemaakt van het online begeleidingsplatform Pluform3 en het online platform Huddle, deze is ook per app bereikbaar. 

Er zijn geen kosten verbonden aan geestelijke begeleiding voor de begeleide. Binnen Centrum IS LEVEN wordt het tentenmakersmodel gehanteerd volgens het voorbeeld van Paulus. Dit wordt beschreven in Handelingen 18:3, waar staat dat Paulus leerbewerker was. Paulus verdiende zijn geld met het maken van tenten en dat gaf hem vrijheid om zijn werk als apostel te doen. Op deze wijze wordt geestelijke begeleiding binnen Centrum IS LEVEN aangeboden. 

Een groepsbijeenkomst bestaat uit maximaal 5 deelnemers die om een vooraf afgesproken thema bij elkaar komen. Dit kan een bijeenkomst Lectio Divina zijn. Het is ook mogelijk dat deelnemers die online deelnemen, naar behoefte elkaar online in een groep ontmoeten in de afgeschermde online omgeving. 

Een individueel traject bestaat uit 6 gesprekken. De leergang duurt van november tot juni, waarbij er wekelijks nieuwe tekst en vragen online gedeeld worden op het platform. De spirituele autobiografie omvat een traject van half jaar, waarbij 2-wekelijks opdrachten worden gedeeld en 6 keer worden besproken samen. 

De groepsbijeenkomsten zijn toegankelijk door eenmalige inschrijving. 

De locatie voor de fysieke gesprekken worden gehouden bij Centrum IS LEVEN, deze heeft praktijk op het adres Hoofstraat 172, (ingang Onderstalstraat) in Herveld. (Gemeente Overbetuwe)

Online begeleiding is een begeleidingsvorm die met behulp van techniek op (fysieke) afstand wordt uitgevoerd. Deelnemers ontvangen wekelijks, of 2-wekelijks een opdracht.